Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op jouw vraag.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een berichtje. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Op zoek naar de veelgestelde vragen voor talenten?

Contact met kandidaat

Je hebt een kandidaat geselecteerd en daar wil je in contact mee komen. De snelste manier is een contactverzoek versturen via de detailpagina. Je klikt op de blauwe knop en als het talent geen ‘bullshitvragen’ heeft ingvuld is het contactverzoek verzonden. De kans is echter groot dat die vragen wel zijn ingevuld. Je ziet ze onderaan het profiel staan.

Let wel, neem de profielen en de bullshitvragen serieus. Als je een medior java developer zoekt en tussen de resultaten zit een .net lead developer die een of twee sterren bij java heeft staan, dan is de kans aanwezig dat je aanbod wordt afgewezen.

Hoeveel contactverzoeken moet ik verzenden?

Het simpelste antwoord: zoveel mogelijk. Als je met toepasselijke skills hebt gezocht, dan kun je in principe iedereen een contactverzoek sturen die je in het overzicht ziet. Het zijn allemaal kandidaten die qua wensen overeenkomen met de baan die je aanbiedt. Hoe meer flirts je verstuurt, hoe groter de kans dat je een kandidaat treft die het gesprek wil aangaan.

Hoe zie ik wie ik al benaderd heb?

In het overzicht van kandidaten zie je (per baan!) of je een contactverzoek hebt verstuurd. Er staan achter de kandidaat twee tekstballonnetjes en in het profiel zie je dat de button van contactverzoek verzenden niet meer te gebruiken is.

Dezelfde kandidaat kun je op een andere baan wel nog een keer flirten.

Er zijn hele boeken geschreven over de juiste toon van een vacature. Dat gaan we niet dunnetjes overdoen. Een aantal nuttige tips kun je hier en hier vinden.

teaser

Het belangrijkst is de teaser. Dat is wat kandidaten het eerst zien als je ze een contactverzoek (jobflirt) stuurt. Je tekst in dat vak is wat voor veel mensen de doorslag gaat geven of ze op ja of nee gaan drukken. De match is al gemaakt op basis van de info uit het vorige scherm en op hun skills. Maar voor de twijfelaar zit er een button voor het tonen van de hele vacature. Geef die ook voldoende aandacht. Aan de vacature kan je een YouTube filmpje toevoegen.

Als laatste kun je jouw naam en je functie toevoegen.

Bijna klaar

Je komt nu in het voorbeeld dat een talent ziet als je een uitnodiging stuurt. Je ziet de foto’s en tekst die je hebt ingeleverd voor de visuele jobflirt. De matchingscriteria van salaris en soort baan. De locatie en natuurlijk de titel van de vacature. Onderaan zie de teasertekst. Hierna begint het echte werk.

Het belangrijkste onderdeel van Tweakers Elect, de banen. Hoe plaats je een baan en waar moet je op letten? We matchen de kandidaten en je baan op een aantal punten. Hoe beter de match, hoe hoger de kandidaat uiteindelijk in de resultatenlijst staat. Bij het aanmaken van een nieuwe baan begint het selectieproces dus al.

Functietitel

De functietitel is wat de kandidaten als allereerste zien. Wees duidelijk in wat je zoekt. ‘Code unicorn’ of ‘rockstar developer’ klinkt leuk, maar is dit echt de indruk die je wil achterlaten? Onze talenten willen graag een serieus aanbod en dat begint bij een eerlijke beschrijving. Dat mag af en toe best prikkelend zijn, maar je moet het dan ook wel kunnen waarmaken.

Contract

Vervolgens kies je of het om een vaste of freelance baan gaat. Talenten kunnen in hun profiel aangeven of ze voor een van de twee of beiden geïnteresseerd zijn. Op dit moment is 60% van onze database op zoek naar een vaste baan en 25% naar een vaste of freelance opdracht. Ongeveer 15% geeft de voorkeur aan een freelance baan.

Beschikbaarheid

De beschikbaarheid gaat over het minimale aantal uur dat het talent beschikbaar moet zijn voor je baan. Zet je dit op 36 uur, dan zie je iedereen die 36 uur of meer heeft ingevuld. Je kan dit gegeven verderop in de zoekopdracht nog wijzigen, om te kijken of meer of minder uren effect heeft op het aantal kandidaten dat je vind.

Thuiswerken

Hetzelfde geldt voor thuiswerken. We zien dat een dag thuiswerken best vaak wordt genoemd door kandidaten. Zet je dit op ‘niet mogelijk’, dan zie je in je resultaten dus niet de mensen die dat wel willen. Ook dit filter is flexibel in het uiteindelijke zoekscherm.

Salarisindicatie

De salarisindicatie. Talenten zien je indicatie niet. Het uiteindelijke gesprek over salaris vind plaats tussen jullie, daarom noemen we het ook een indicatie. Het is voor Tweakers Elect een gegeven dat we gebruiken om te kijken of er overeenkomst mogelijk is tussen de wensen van kandidaten en het aanbod dat je overweegt. Verderop in het zoekproces kun je dit getal overigens nog aanpassen.

Postcode

De postcode. Op welke plaats zal het talent aan de slag gaan. We beseffen dat dit soms lastig is in te schatten, bijvoorbeeld bij detachering of meer vestigingen. Toch is de postcode heel belangrijk omdat we die gebruiken om de reistijd te berekenen. We adviseren bij verschillende plaatsen of detachering om per locatie of gebied een aparte vacature te maken.

Op onze werkgeverspagina vind je de ‘gratis uitproberen’-knop. Er verschijnt een formulier waarin je je gegevens kunt achterlaten. Na het invullen van deze gegevens kom je direct uit op het dashboard van je gratis uitprobeeraccount.

Talent matchen aan je vacature op Elect doen we op basis van een aantal zaken. De door het talent opgegeven maximale reistijd, het gewenste salaris, de beschikbare uren en de thuiswerkdagen. Vervolgens kun je als werkgever filteren op basis van skills, opleiding en jaren werkervaring. Hoe dit precies werkt leggen we hier uit.

Skills

Wat zijn skills? Bij het maken van een profiel in Tweakers Elect kunnen de talenten aangeven welke talen, technologieën, certificaten of andere noemenswaardige ervaring ze hebben. De verzamelde set van deze kenmerken noemen we skills. En daarop kun je zoeken. Onze zoekmachine toont de kandidaten met de meeste relevantie het eerst. Daarbij kijken naast de skills ook naar salaris, reistijd, uren beschikbaar etc. etc.

Bij ‘need to have’  vul je de belangrijkste skill in. Deze moet een talent hebben. Bij ‘nice to have’  vul je de zaken in die niet essentieel zijn. De ‘need to have’ skills zijn groen, ‘nice to have’ wordt in het blauw getoond.

We hebben een ordening in de database gebracht waarbij een aantal skills zijn gekoppeld aan elkaar. Bijvoorbeeld .net, mvc en asp. Die zijn aan elkaar verwant en als zodanig in een boomstructuur opgenomen. Daarom is het raadzaam om bij ‘need to have’ te kiezen voor één skill en deze zo overkoepelend mogelijk te maken. Bij nice to have kun je het resultaat verfijnen door specifieke skills toe te voegen.

Ook kun je experimenteren door verschillende combinaties van skills als ‘need to have’ en ‘nice to have’ te gebruiken. Bijvoorbeeld:

Need to have Nice to have

JAVA CSS  HTML

HTML JAVA  CSS

Het loont zeker om even de tijd te nemen en met de filters en skills te experimenteren.

Het juiste profiel kiezen

Je ziet alleen profielen die qua wensen overeenkomen met jouw aanbod. Dus je zou iedereen uit je overzicht nadat je de filters hebt ingesteld een uitnodiging kunnen sturen.

We hebben we een paar algemene tips voor je. De talenten hebben zelf een overzicht gemaakt van hun skills en de daarbij behorende inschatting. Ze kunnen kiezen tussen de 1 en 5 sterren en die staan voor ervaring. Omdat ze zelf de inschatting maken moet je je er niet blind op staren. Het kan zijn dat deze overschat worden, maar vaker zien we het tegenovergestelde. Hoe hoger de ervaring, hoe bescheidener men is over eigen kennis en kunde. Ons advies: beperk je niet tot 4 of 5 sterren bij de need to have skill, maar kijk naar het hele profiel.

Om er voor te zorgen dat het talent alleen goede aanbiedingen krijgt, kunnen ze in hun profiel een drietal vragen of opmerkingen aan de recruiter toevoegen. Dit zijn vrije invoervelden, maar we hebben een selectie uit de top 7 vragen vooringevuld staan. In deze vragen kunnen de talenten aangeven wat voor hen belangrijk is of wat ze specifiek willen weten over een potentiële werkgever. De vragen die het talent invult moet de werkgever beantwoorden voordat je contact met het talent op mag nemen.

De meest gestelde vragen zijn:

 • Is er een mogelijkheid voor een lease-auto?
 • Mag ik zelf kiezen welke apparatuur ik gebruik?
 • Kunnen jullie iets vertellen over de technologie stack waarmee jullie werken?
 • Hoe zien de teams eruit, en gebruiken jullie Scrum of Agile?
 • Kun je de sfeer/cultuur beschrijven?
 • Wat voor mogelijkheden zijn er om mij persoonlijk te ontwikkelen en door te groeien?
 • Hoeveel vakantiedagen horen bij deze functie?

Maar zoals gezegd, het zijn vrije invoervelden dus talenten kunnen vragen wat ze willen. Jouw antwoorden worden bij het contactverzoek getoond aan het talent.

Je contactverzoek wordt geaccepteerd

Hoera! Hier ging het tenslotte om. Het talent is in jou geïnteresseerd. Je kunt nu in je dashboard zien dat er een (of meer) geaccepteerd contactverzoeken zijn.

Door op de de knop Matches te drukken kom je in het overzicht van kandidaten. Daar vind je de naam van de kandidaat, die is meteen een link naar zijn of haar profiel dat je nu in z’n geheel kan zien. Daarnaast zie je mailadres en/of telefoonnummer en het gewenste contactmoment. Nu is het aan jou om contact te leggen met de kandidaat. Krijg je deze onverhoopt niet te pakken? Neem contact met ons op en we gaan je helpen.

Moet ik nu meteen een contact klaarleggen?

Nee, dat moet niet. We brengen jullie in contact. Je weet dat de kandidaat in principe met je tot overeenstemming kan komen over het salaris, dat de kandidaat de skills heeft die je zoekt en bereid is om naar de werkplek te reizen. Hoe de gesprekken verder verlopen, of er een cultural fit is, daar hebben we geen invloed op. Natuurlijk hopen we met je op een succesvolle uitkomst!

Er komt een vraag na een jobflirt

Ook kan het zijn dat er naar aanleiding van het contactverzoek nog een vraag opkomt bij het talent. Dan sturen we je vanuit Tweakers Elect de vraag anoniem toe met het verzoek om er op te reageren. We sturen je antwoord door naar het talent en die kiest dan alsnog voor ja of nee.

Je contactverzoek wordt afgewezen

Helaas, maar het komt vaker voor. Ook al lijkt er een match te zijn, soms is de klik er gewoon niet. Het talent wijst het contactverzoek af en kan op vrijwillige basis feedback achterlaten. Je kan deze feedback terugvinden in het dashboard bij de betreffende baan onder ‘resultaten’.

Na het inloggen kom je in het dashboard van Tweakers Elect. Hier krijg je een chronologisch overzicht van de banen die je hebt gemaakt. Je ziet al je actieve banen en je banen die nog in concept staan. Verder kun je zonder baan naar talent zoeken, kun je je bedrijfsinfo bekijken en je overzicht van favoriete kandidaten. Het stuk over de banen lees je hier.

Kandidaten zoeken

Je kan in het dashboard ook zoeken naar kandidaten zonder dat je een baan aanmaakt.  Let wel, je kan geen flirt versturen zonder baan. Wel kun je kandidaten markeren als favoriet.

Bedrijfsinfo

Hier kun je de gegevens van je account aanpassen. Wil je de teksten over je bedrijf of de foto’s van de visuele jobflirt aanpassen? Stuur dan een mail naar elect@persgroep.nl. Wij helpen je graag.

Favorieten

Een overzicht van de kandidaten die je als favoriet hebt gemarkeerd. Je kan ze bekijken en uit je overzicht verwijderen.

Zowel een gratis als een betaald account geven toegang tot het bekijken van de profielendatabase. Je kunt banen aanmaken en kijken welke profielen hierop matchen. Het benaderen van talenten is echter alleen mogelijk wanneer je een betaald account hebt.

Open banen zijn actief. Hier kun je talenten op matchen en de automatische matchmail op activeren. Je ziet in het dashboard wanneer je de baan hebt aangemaakt en of er matches zijn. In het resultatenvenster zie je hoe de talenten met je contactverzoeken zijn omgegaan. Ook kun je er feedback lezen.

Concept banen zijn grijs en in de links naar bewerk, publiceer en verwijder staat concept. Dit zijn nog niet voltooide vacatures. Op een conceptbaan kun je niet flirten.

Gesloten banen kun je bekijken via de knop gesloten banen. Je kan bij een gesloten baan niet meer flirten. Wel kun je de resultaten en de feedback nog bekijken.

“wij stellen bij Tweakers Elect de behoefte van het IT talent voorop en zorgen dat ze ‘in control zijn’ door de anonimiteit te garanderen totdat ze zelf bepalen in contact te willen treden met directe werkgevers".

We geloven niet in een 'one size fits all' model. Sommige bedrijven zoeken maar een development unicorn, anderen zoeken een complete staf voor een hele afdeling. We hebben twee modellen, een vast abonnement voor ongelimiteerde toegang en een combinatie van een lager abonnement met een percentage van het jaarsalaris (inclusief vakantiegeld) bij het in diensttreden van een kandidaat.

Ben je geen tussenpersoon maar zo’n directe werkgever maar dan een gratis proefaccount aan. Door het aanmaken krijg je direct inzicht in de beschikbare anonieme kandidaten op jouw IT vacature en ervaar je als werkgever wat deze nieuwe manier van recruiten voor jou zou kunnen betekenen.

Gratis proefaccount. Wat kun je daarmee doen?

 • Search & match
 • Inzage in de anonieme profielen uit de database om te kijken of er een match is met je vacature.

Wat zijn voor mij (als werkgever) de voordelen van een ‘betaald’ account bij Tweakers Elect:

 • per IT vacature kun je geschikte kandidaten een contactverzoeken versturen
 • je hebt toegang tot een volledige database van kandidaten
 • in je dashboard kun je de statistieken van je verstuurde contactverzoeken inzien met eventueel feedback van de kandidaat
 • je krijgt hulp bij het zoeken naar geschikte kandidaten
 • je account wordt volledig ingericht met foto’s en teksten
 • je logo wordt geplaatst op onze website


Heb je goed inzicht gekregen en wil je graag een contact verzoek versturen dan zie je vervolgens de mogelijkheden voor jouw bedrijf om een betaald account in te richten bij Tweakers Elect. We leggen onze verschillende mogelijkheden graag uit in een persoonlijk gesprek. Mail ons via elect@tweakers.net of bel 020-2042499.