Nieuwe trend? Recruiter doet zich voor als werkzoekende

Door

De persoonlijke ervaring van Mark, een van de talenten in Tweakers Elect.

Is dit je ook wel eens opgevallen? Je bent op zoek naar een nieuwe baan en de eerste plek waar je aan denkt is natuurlijk.. LinkedIn. Ok, we hadden liever dat iedereen meteen naar Elect komt, maar goed. Je bent dus op zoek. Wat me opviel was dat veel banen eigenlijk een verkapte advertentie zijn voor werving en selectiebureaus, die er alleen op uit zijn om jou in hun portfolio te krijgen.

Wat je eigenlijk verwacht zijn echte banen van echte werkgevers. Die op zoek zijn naar hun nieuwe devops guru, iemand die ze kan helpen als sysop, meedenkt over het verplaatsen van de business naar AWS en ga zo maar door. Maar wat zie je? Een vacature voor een niet bestaande functie bij een niet bestaand bedrijf. Zoals deze voor een Devops engineer.

Het eerste dat me opviel was het verzoek om een cv in Word. Want echt _niemand_ in Linuxland gebruikt Word nog. Duh! Uit ervaring weet ik wel waarom ze graag Word willen, een cv in Word kun je makkelijk aanpassen. Logo en tekstje van W&S bedrijf erbij, mijn contactgegevens eruit en doorpushen maar. Bah!

Terug naar het voorbeeld. Een bedrijf met de naam "WR", dat zich voordoet als een animatiestudio. Als je naar hun site gaat, is die leeg. Welk serieus bedrijf gooit de hele site dagenlang plat. En dan nog, hoezo een domein in Mexico? Rode vlag nummer 2.

De LinkedIn pagina van WR is ook erg leeg. Voor een bedrijf met meer dan 700 werknemers en blijkbaar een grote behoefte aan personeel erg vreemd. je zou toch zeggen dat je als HR afdeling daar begint met de 'corporate branding'. Niets daarvan, het lijkt in de verste verte niet op een echt bedrijf. De derde alarmbel gaat af.

Nu was ik al op mijn hoede en dat betaalt zich uit. Als ik kijk naar andere bekeken bedrijven van mensen die op het profiel van WR zijn geweest, dan zie ik met name "Werving", "Selectie", "Recruitment" en "Consultancy". Ja natuurlijk, een animatiestudio die zich bezig houdt met werving & selectie en consultancy. Die je cv graag in Word willen hebben. Weer praktijkvoorbeeld van een van de shitpraktijken van recruiters. Lees er meer over op het Tweakers forum.

Voor alle duidelijkheid: ik heb niets tegen recruiters met een echte vacature die op zoek zijn naar nieuw personeel. Waar ik wel van baal zijn slinkse trucs om mijn cv binnen te hengelen. Die recruiters zijn niet op zoek naar het beste voor mij maar naar het beste (lees meest lucratieve) voor zichzelf.

Daarom ben ik blij met Elect. Daar vind ik wel de werkgevers die geinteresseerd zijn in de persoon Mark. Die kijken naar wat ik kan, wat mijn ambitie is en hoe dat past bij hun doelstellingen. Die op zoek zijn naar het beste voor ons allebei.

Aanstaande donderdag ga ik op gesprek bij zo'n werkgever en ik hoop dat jullie ook snel een match via Elect vinden.

Mark